Jatkohoito-ohjeet

Kun olkanivelen leikkauksen yhteydessä suoritetaan esimerkiksi kiertäjäkalvosimen jänteen repeämän uudelleenkiinnitys ompelemalla luun pintaan joudutaan sen paranemista odottamaan. Jänteen paraneminen niin, että siinä on jonkinlaista vetolujuutta, kestää n. 6 viikkoa. Se on yleinen toisasia, jota voi verrata luun murtuman paranemiseen. Myös murtuman paraneminen kestää n. 6 viikkoa. Sinä aikana raajaa ei saa normaalisti liikuttaa. Sama koskee siis jänteiden korjauksia. Sen vuoksi sekä kiertäjäkalvosimen leikkausten että nivelkupin reunavallien kiinnitysten jälkeen kantosidosta joutuu käyttämään n. 4 viikkoa.

Olkanivelleikkausten jälkeen kantositeen voi kuitenkin ottaa pois pesuille mennessä ja useimmiten on sallittua ojennella kyynärniveltä päivittäin. Useimmissa tapauksissa potilaalla on myös lupa kirjoittaa ja käyttää tietokonetta leikatulla kädellä.

Jos kyse on pelkästä lapaluun lipan tai solisnivelen hionnasta ei käyttörajoituksia aseteta. Raajaa saa liikuttaa alusta saakka kivun sallimissa rajoissa. Liikaa leikattua raajaa ei ensimmäisen kahden viikon aikana kuitenkaan kannata rasittaa jottei leikkausalue ärry liikaa tai tulehdu.

Mikäli leikkaushaava tai leikkausalue alkaa turvota ja punottaa ja kuume nousta tulee välittömästi ottaa yhteys leikanneeseen lääkäriin tai sairaalaan, jossa leikkaus on tehty. Kyse voi olla välitöntä hoitoa vaativa leikkausalueen bakteeritulehdus.

Haava- ja tilannekontrolli järjestetään leikkauksesta riippuen joko 2 tai 4 viikkoa leikkauksesta. Tuolloin tarkistetaan, että toipuminen on lähtenyt liikkeelle odotetusti. Seuraava kontrolli järjestetään siihen vaiheeseen kun kantosidos jätetään pois ja fysioterapia aloitetaan. Ennen kantosidoksen poistoa ei aloiteta fysioterapiaa. Usein kontrolli järjestetään myös sairasloman loppumisen kohdalla vähän tilanteesta riippuen.
 

Juha Ranne
Ortopedi, LT, olkapääkirurgi

MEHILÄINEN NEO

Joukahaisenkatu 6
20520 Turku, Finland

010 380 8080
0400 597 978
rannejuha@gmail.com

Yhteydeottolomake