Moderni olkanivelkirurgia

Olkanivelkirurgia on viimeisen 10 vuoden aikana kokenut suoranaisen vallankumouksen. Aiemmin olkanivelkirurgia oli avointa perinteistä kirurgiaa, jossa iholle tehdään leikkaushaava, jonka kautta leikkaus suoritetaan. Lisäksi olkanivelen päällä olevia lihaksia joudutaan avoimessa kirurgiassa irrottamaan, jotta nivelen alueelle päästään.

Tähystysleikkaukset ovat korvanneet perinteisen avoimen kirurgian ensisijaisena tekniikkana olkanivelen hoidossa. Tähystysleikkausten suurimpia etuja ovat tarkkuus ja kudosta mahdollisimman vähän vahingoittava tekniikka. Tähystystekniikka on luonut kokonaan uusia toimenpidetyyppejä, jotka ovat tehneet toimenpiteestä huomattavasti aiempaa kevyemmän,  tehokkaamman ja tarkemman. Hyvänä esimerkkinä on olkanivelen sijoiltaan menon jälkeinen olkanivelen tukevoittamisleikkaus, ns. Bankart.

Varjopuolena on tarvittavien tekniikoiden vaikeus. Olkanivelen tähystystekniikan oppiminen niin, että pystyy tekemään kaikki moderniin tähystyskirurgiaan liittyvät toimenpiteet kestää vuosia ja vaatii asian ”syvempää harrastamista”. Tämä koskee tietysti myös muita tähystyskirurgian aloja ja onkin johtanut siihen että yhä useammat kirurgit keskittyvät yhden alan tekijöiksi: on olkanivel- jalkaterä-, ja polvikirurgeja.  Tämä on yleinen maailmalla levinnyt trendi. On lisäksi huomattava, että alojen tekninen kehitys ja tietämyksen lisääntyminen kasvaa hurjalla vauhdilla. Erikoistuminen yhä suppeammille sektoreille alkaa tämän vuoksi olla välttämätöntä.
 

Juha Ranne
Ortopedi, LT, olkapääkirurgi

MEHILÄINEN NEO

Joukahaisenkatu 6
20520 Turku, Finland

010 380 8080
0400 597 978
rannejuha@gmail.com

Yhteydeottolomake

.