Veteraaniurheilijoiden olkanivelvammat

Harraste- ja kilpaurheilun suosio on kasvanut viime vuosina kaikissa ikäluokissa. Varttuneiden urheilijoiden suosimat lajit kuten golf, tennis ja pyöräily ovat joutuneet tekemään tilaa lajeille kuten lumilautuailu, maratonjuoksu ja jopa alamäkipyöräily.

On syntynyt uusi veteraaniurheilijoiden sukupolvi joka ei ole valmis luopumaan aiemmista urheiluharrastuksistaan vaikka ikää on karttunut. Tähän ryhmään kuuluvilla urheilijoilla on hyvä fyysinen kunto ja korkeat tavoitteet liikunnan harrastamisessa. Sen vuoksi mm. olkanivelen urheiluvammat ja vaivat ovat pääosin samanlaisia kuin nuorten urheilijoiden vaivat.

Aiempien tutkimusten mukaan noin 70% veteraaniurheilijoiden vaivoista on rasitusvammoja. Olkanivelessä tällaisia vaivoja ovat jäätynyt olkanivel, ahdas olkanivel oireyhtymä ja artroosi. Nykypäivänä olkanivelten tapaturmaiset vammat kuten kiertäjäkalvosimen repeämät, sijoiltaanmenot ja murtumat tulevat todennäköisesti lisääntymään.

Hoitolinjat ovat samoja kuin nuorillakin urheilijoilla. Konservatiivisella pyritään vaivoja hoitamaan, mikäli mahdollista. Operatiivisessa hoidossa pitää ottaa huomioon kudosmateriaalin laatu. Veteraaniurheilijat ovat aivan yhtä vaativia kuin nuoretkin urhelijat eikä ikärajaa operatiiviselle hoidolle ole.

Hyvä esimerkki on keräämämme 56 potilaan aineisto, jolle tehtiin solisluun sijoiltaanmenon korjausleikkaus jännesiirteellä. 20% potilaista oli yli viisikymmentä vuotiaita ja 11% prosenttia yli kuudenkymmenen. Veteraaniurheilijat eivät ole valmiita nujertumaan urheiluvammansa vuoksi vaikka eivät enää nuoria urheilijoita olekaan. Olla viisikymmentävuotias on jotakin aivan muuta kuin muutama vuosikymmen sitten: henkinen muutos asenteissa on tapahtunut. Elämän laadun arvostaminen on lisääntynyt ja liikunnalla ja hyvinvoinnilla on siinä suuri merkitys.

Juha Ranne
Ortopedi, LT, olkapääkirurgi

MEHILÄINEN NEO / AJANVARAUS
https://www.mehilainen.fi/laakarit-ja-asiantuntijat/juha-ranne

Joukahaisenkatu 6
20520 Turku, Finland
+358 1041 44888

rannejuha@gmail.com

Yhteydeottolomake