Latarjetin leikkaus

Olkanivelen sijoiltaan meno voi joskus olla niin raju, että luisen nivelkupin etureunasta irtoaa kappale. Ajoissa asiallisesti hoidettuna tämäkin usein paranee ilman suuria ongelmia ja kappale saadaan luudutettua paikoilleen. Joskus luukappale ei kuitenkaan kiinnity paikoilleen ja nivelkupin alareuna ei enää tue nivelnuppia. Sama voi kehittyä myös toistuvien sijoiltaan menojen seurauksena. Tilannetta voidaan verrata golf- palloon ja tiihin, josta puuttuu reuna: pallo ei pysy enää tiin päällä. Pehmytosakorjaus ei tuolloin riitä nivelen tukevoittamiseen.

Moderni ratkaisu hankalaan tilanteeseen on ns. Latarjetin leikkaus, jossa olkanivelen edessä oleva luinen korppilisäke katkaistaan ja siirretään vaurioituneen nivelkupin eteen tueksi. Siirrettyyn luukappaleeseen kiinnittyy hauislihaksen jänne, joka toimii dynaamisena stabilaattorina ja lopputuloksena saadaan tukeva olkanivel. Toimenpide tehdään nukutuksessa ja tähystyksessä. Potilas pääsee kotiin samana päivänä.
 

Juha Ranne
Ortopedi, LT, olkapääkirurgi

MEHILÄINEN NEO

Joukahaisenkatu 6
20520 Turku, Finland
+358 1041 44888

rannejuha@gmail.com

Yhteydeottolomake

 

Leikkauksen jälkeinen jatkohoito

Kantosidosta pidetään 4 viikkoa. Kantositeen saa poistaa pesujen ajaksi ja muutenkin kyynärniveltä kuuluu ajoittain ojennella ja verrytellä. Kevyet liikkeet vyötärön tasolla ovat sallittuja. Fysioterapia aloitetaan 4 viikon kohdalla. Paluu työhön tapahtuu 2-3 kk työstä riippuen. Paluu urheiluun kestää noin 4-6 kuukautta lajista riippuen.  Tulee muistaa että rasituksen lisäämisen tulee olla nousujohteista.