Urheilijoille, jotka suoritavat voimakkaita yliolan suorituksia ja heittoja, voi kehittyä ns. heittäjän olkapää. Heittoliikke voi tulla kivuliaaksi ja vaikeaksi. Toistuvissa rajuissa heitoissa etukapseli voi alkaa venyä, mikä johtaa liialliseen ulkokiertoon. Heiton loppuvaiheessa takakapseliin voi tulla pieniä repeämiä, mitkä johtavat takakapselin arpeutumiseen ja paksuntumiseen. Se puolestaan voi johtaa sisäkiertolikkkeen jäykkyyteen. Venyttynyt etukapseli sallii olkaluun nupin kiertyä liikaa heiton alussa. Nivelnuppi voi tuolloin puristua supraspinatus- jänteen takaosaa ja takaylälabrumia päin. Tämä aiheutta rakenteiden rispaantumista ja kipua heitossa. Ilmiötä kutsutaan nimityksellä “internal impingement”.
Juha Ranne
Ortopedi, LT, olkapääkirurgi
MEHILÄINEN NEO
Joukahaisenkatu 6
20520 Turku, Finland
+358 1041 44888
rannejuha@gmail.com
Yhteydeottolomake
Hoito
Hoito alkaa konservatiivisella lähestymistavalla. Fysioterapialla parannetaan hartialihasten lihastasapainoa ja voimaa sekä venytetään takakapselia. Hankalissa tapauksissa voi operatiivinen hoito tulla kysymykseen. Leikkaushoito voi sisältää labrumvaurioiden korjaamisen, nivelkapselin tasapainottamisen ja takakapselin vapauttamisen. Hoidon suunnittelu ei koskaan ole kaavamaista ja pitää olla hyvin tarkka, ettei niveltä kiristetä liikaa. Tämä vuoksi konservatiivista hoitoa ensisijaisesti suositellaan. Oli kyse konservatiivisesta tai operatiivisesta hoidosta, toipuminen vaatii tauon heittämisestä. Leikkaushoidon jälkeen tauko on useita kuukausia.
Jälkihoito
Kantosidosta pidetään 4 viikkoa. Sidos on varustettu kainalotyynyllä, joka pitää olkavarren neutraaliasennossa vartalon sivulla. Tällöin etu- ja takakapselien kireydet pysyvät tasapainossa. Kantositeen saa poistaa pesujen ajaksi ja muutenkin kyynärniveltä kuuluu ajoittain ojennella ja verrytellä. Olkavartta voi kivun mukaan varovaisesti liikuttaa ulkokiertoon ja sisäkiertoon ja tehdä kevyitä pyörittelyliikkeitä. Varsinaista kuntoutusta ei vielä saa aloittaa. Leikanneen ortopedin kontrolli on 2- 4 viikon kohdalla, jolloin tarkistetaan, että toipuminen on alkanut hyvin. Fysioterapia aloitetaan vasta noin 8 viikkoa leikkauksen jälkeen jotta nivelkapseli ei löysty liian aikaisin. Potilas voi palata raskaaseen työhön noin 4 kk kuluttua ja urheiluun 6-12 kk kuluttua. Kuntoutuksessa ei saa olla hätäinen. Liikerajoitteet kestävät aina useita kuukausia.
Kun liikeradat on saatu riittävän hyvälle tasolle, keskitytään lihastasapainon ja lihasvoiman harjoittamiseen. Leikkauksen jälkeen tavallaan palataan takaisin konservatiiviseen hoitoon, jotta saadaan pysyvä hoitotulos.