Solisluunivelen sijoiltaanmeno, (AC- luksaatio) Juha Ranne Ortopedi, LT, olkapääkirurgi

Solisluunivelen sijoiltaanmeno / AC luksaatio

Solisluun pään sijoiltaan meno tapahtuu usein kaatuessa olkapää edellä maahan. Tätä kutsutaan myös AC- luksaatioksi.
Kontaktiurheilussa tai pyörällä kaatuessa vamma on hyvin yleinen. Solisluun sijoiltaan menon oireet ovat äkillinen kipu ja solisluun pään turvotus ja kohoasento. Hankalissa tapauksissa solisluun pää voi törröttää voimakkaasti ylöspäin ja liikkua haitallisesti etutakasuunnassa olkapäätä liikuttaessa.  
Sijoiltaan menneen solisluun hoitolinjat ovat konservatiivinen tai operatiivinen. Useimmiten solisluun sijoiltaanmenon hoito on
konservatiivinen. Vaikka solisluun pää olisi noussut jonkin verran ylös, lopputulos on hyvä, jos luun pää tukevoituu paikoilleen. Tähän menee yleensä noin 2 kuukautta.

Sijoiltaan menneen solisluun hoito

Sijoiltaan mennyt solisluu voi myös olla merkittävä haitta: solisluun pää on kipeä, se liikkuu epänormaalilla tavalla ja mm. punnerrusliikkeet voivat olla mahdottomia. Toisinaan AC-nivelen sijoiltaanmeno joudutaan leikkauksellisesti kiinnittämään paikoilleen. Viime vuosina on tullut useita hyviä leikkaustekniikoita ongelman hoitamista varten.

Modernissa AC-nivelen leikkauksessa kiinnitys suoritetaan tähystystoimenpiteenä yleisanestesiassa ja potilas kotiutuu samana päivänä. Tähystysleikkauksissa tekniikka on olennaisesti tarkempaa, potilaan toipuminen nopeampaa ja jäljelle jäävät arvet ovat pienet. Jännesiirteenä voidaan käyttää reiden takana olevaa ns. Hamstring- jännettä. Näitä leikkauksia tehdään mm. urheilijoille sekä henkilöille, jotka liikkuvat runsaasti tai tekevät fyysisesti raskasta työtä. Tulokset ovat olleet hyviä ja potilaat ovat palanneet täysipainoiseen liikuntaan ja työntekoon

 

Juha Ranne
Ortopedi, LT, olkapääkirurgi

MEHILÄINEN NEO / AJANVARAUS
https://www.mehilainen.fi/laakarit-ja-asiantuntijat/juha-ranne

Joukahaisenkatu 6
20520 Turku, Finland
+358 1041 44888

 

 

Jälkihoito

Kantosidosta pidetään 6 viikkoa. Kantositeen saa poistaa pesujen ajaksi ja muutenkin kyynärniveltä kuuluu ajoittain ojennella ja verrytellä. Varsinaista kuntoutusta ei vielä saa aloittaa. Solisluun sijoiltaan menon kuntoutus aloitetaan 8 viikon kohdalla. Paluu työhön tapahtuu 2-3 kk työstä riippuen. Paluu urheiluun kestää noin 4-6 kuukautta lajista riippuen. Tulee muistaa, että rasituksen lisäämisen tulee olla nousujohteista.
 

Juha Ranne
Ortopedi, LT, olkapääkirurgi

MEHILÄINEN NEO / AJANVARAUS
https://www.mehilainen.fi/laakarit-ja-asiantuntijat/juha-ranne

Joukahaisenkatu 6
20520 Turku, Finland
+358 1041 44888

rannejuha@gmail.com

Yhteydenottolomake