Hauisjänteen katkeaminen.
Hauislihaksella on kaksi jännettä yläosassaan. Niin kutsuttu lyhyt jänne lähtee korppilisäkkeestä olkanivelen edestä ja on hauiksen pääjänne. Toinen, ns. pitkä jänne lähtee olkanivelen nivelkupin yläosasta ja kulkee monimutkaisen läpiviennin kautta kiertäjäkalvosimen läpi olkavarteen. Pitkä jänne on tavallaan apujänne ja aiheuttaa usein vaivoja ja voi katketa spontaanisti.
Pitkä hauisjänne voi kiertäjäkalvosin vaivojen yhteydessä rispaantua, mennä poikki ja lipsahtaa väärään paikkaan nivelen eteen. Hauisjänne voi katketa vähäisestäkin rasituksesta kun jänne on tendinoottinen eli kroonisesti tulehtunut. Olkavarren yläosassa tuntuu kipua ja hauislihaksen ”patti” siirtyy alemmas muodostaen ns. Kippari Kalle hauiksen.
Hauiksen pitkän jänteen spontaanin katkeamisen hoito on konservatiivinen, eli ei leikkauksellinen. Erityisesti alkuvaiheessa lihas voi kramppailla. Vähitellen kramppitaipumus useimmiten kuitenkin poistuu. Sanotaan että kun pitkä jänne on katkennut, lihas menettää osan voimastaan. Paljon kuitenkin riippuu lähtötasosta, mikä voiman aleneman todellinen suuruus on. Lihaskuntoutuksella voimaa saadaan hyvin takaisin. Varsin vähän haittaa katkeamisesta katsotaan olevan.
Juha Ranne
Ortopedi, LT, olkapääkirurgi
MEHILÄINEN NEO
Joukahaisenkatu 6
20520 Turku, Finland
+358 1041 44888
rannejuha@gmail.com
Yhteydeottolomake
Vioittuneen hauisjänteen hoito
Olkanivelkirurgian yhteydessä joudutaan toisinaan tilanteeseen, jossa hauiksen pitkä jänne todetaan vaurioituneeksi. Nuorilla potilailla tämä usein liittyy SLAP- repeämiin. Hoidoksi on olemassa kaksi vaihtoehtoa: joko hauisjänne kiinnitetään eri metodein kulkureitilleen olkaluuhun tai hauisjänne katkaistaan ja annetaan sen vetäytyä. Useimmiten kiinnitys tehdään nuorille, fyysisesti aktiivisille potilaille. Katkaisun etuna on, että vaurioituneen jänteen aiheuttamasta vaivasta päästään nopeasti eroon. Kumpikin menetelmä on yleisesti hyväksytty tapa hoitaa sairasta hauisjännettä ja ortopedin pitää kulloisessakin tilanteessa valita potilaalle sopivin vaihtoehto.
Hauisjänteen kiinnityksen jälkeinen jatkohoito
Kantosidosta pidetään 4 viikkoa. Kevyet liikkeet vyötärön tasolla ovat sallittuja. Fysioterapia aloitetaan 4-6 viikon kohdalla. Paluu työhön tapahtuu 2-3 kk työstä riippuen. Paluu urheiluun kestää noin 4-6 kuukautta lajista riippuen. Tulee muistaa että rasituksen lisäämisen tulee olla nousujohteista