Olkanivelen yliliikkuvuus on hyvin yleinen ilmiö. Eräiden urheilulajien edustajille olkanivelen yliliikkuvuus on tyypillistä ja normaalia. Toisinaan yliliikkuvuus voi kuitenkin aiheuttaa kipua ja lonksumista eikä tilannetta enää voi pitää normaalina. Ilmiötä nimitetään instabiliteetiksi. Instabiliteetti voi aiheuttaa runsaasti hankaluuksia eikä olkaniveleen voi enää luottaa. Syy ilmiöön voi olla nivelsiteiden luontainen löysyys ja nivelkapselin suuri koko.
Hoito on lähtökohtaisesti konservatiivinen. Jos olkanivelen passiiviset tukielementit (nivelsiteet ja nivelkapseli) ovat löysiä, tehostetaan olkapään aktiivisten tukielementtien (lihasten) toimintaa. Olkanivelen lihasten voimaa ja tasapainoa pitää lihaskuntoutuksen avulla parantaa. Kuntoutuksen tulee kestää useita kuukausia, jotta saataisiin pysyviä tuloksia.
Jos kuitenkin näyttää siltä, että lihaskuntoutus ei johda toivottuun lopputulokseen, nivelen stabiloitumiseen, operatiivinen hoito voi tulla kysymykseen. Operatiivisessa hoidossa olkanivelen nivelkapselia kiristetään edestä ja takaa ja niveltilaa pienennetään. Teknisesti toimenpide muistuttaa labrumleikkausta. Ongelmana leikkauksessa on, että nivelkapselilla on taipumus löystyä udelleen. Tämä vuoksi leikkauksenjälkeinen kuntoutusprotokolla on erityisen tärkeää.
Juha Ranne
Ortopedi, LT, olkapääkirurgi
MEHILÄINEN NEO
Joukahaisenkatu 6
20520 Turku, Finland
+358 1041 44888
Yhteydeottolomake
Jälkihoito
Jälkihoito eroaa jonkin verran muista olkanivelleikkauksista. Kantosidosta pidetään 6 viikkoa. Sidos on varustettu kainalotyynyllä, joka pitää olkavarren neutraaliasennossa vartalon sivulla. Tällöin etu- ja takakapselien kireydet pysyvät tasapainossa. Kantositeen saa poistaa pesujen ajaksi ja muutenkin kyynärniveltä kuuluu ajoittain ojennella ja verrytellä. Olkavartta voi kivun mukaan varovaisesti liikuttaa ulkokiertoon ja sisäkiertoon ja tehdä kevyitä pyörittelyliikkeitä. Varsinaista treenaamista ei vielä saa aloittaa. Leikanneen ortopedin kontrolli on 2- 4 viikon kohdalla, jolloin tarkistetaan, että toipuminen on alkanut hyvin. Fysioterapia aloitetaan vasta noin 8 viikkoa leikkauksen jälkeen jotta nivelkapseli ei löysty liian aikaisin. Potilas voi palata raskaaseen työhön noin 4 kk kuluttua ja urheiluun 6-12 kk kuluttua. Kuntoutuksessa ei saa olla hätäinen ja liikerajoitteita voi esiintyä useita kuukausia.
Kun liikeradat on saatu riittävän hyvälle tasolle, keskitytään lihastasapainon ja lihasvoiman harjoittamiseen. Leikkauksen jälkeen tavallaan palataan takaisin konservatiiviseen hoitoon, jotta saadaan pysyvä hoitotulos.