Olkapään nivelkulumat

AC- nivelen kuluma

Akromioklavikulaarinivelen (AC- nivel) kuluma on hyvin yleinen vaiva. Voidaan sanoa, että lähes kaikilla aikuisilla on jonkinasteista AC- nivelen kulumaa. AC- nivelen vaivoja voi tulla myös nuorille potilaille esim. urheiluvamman seurauksena. Kulumavaiva ilmenee turvotuksena ja kipuna solisluun päässä. Työntöliikkeet ja etunojapunnerrus voi olla kivliasta tai mahdotonta.
 

Juha Ranne
Ortopedi, LT, olkapääkirurgi

MEHILÄINEN NEO

Joukahaisenkatu 6
20520 Turku, Finland
tel:+358104144888

rannejuha@gmail.com

Yhteydeottolomake

 

Hoito

Konservatiivinen hoito sisältää lepoa ja tarvittaessa kortisoni- injektioita. Jos konservatiivinen hoito ei auta vaan kipu jatkuu, voi operatiivinen hoito tulla kysymykseen. Leikkaushoidossa AC- nivel puhdistetaan ja solisluun päätä tasoitellaan. Nivelväliin muodostuu sidekudospinta. 2-3 kuukaudessa AC- nivel on yleensä parantunut niin, että normaali urheilu ja käyttö taas onnistuu.
 

Leikkauksen jälkeinen jatkohoito

Kantosidosta käytetään kivun hoitona 1-2 päivää. Välttämättä sitä ei tarvita ollenkaan. Olkaniveltä saa liikuttaa heti kivun sallimissa rajoissa. Vaaraa siitä, että nivelen liikuttelemalla jotenkin rikkoisi ei ole. Leikanneen ortopedin kontrolli on 2-4 viikon kuluttua leikkauksesta, jolloin tarkistetaan, että paraneminen on lähtenyt normaalisti käyntiin.