Kiertäjäkalvosimen repeämä

( Rotator cuff repeämä )

Kiertäjäkalvosimen repeämät ovat yleisiä olkanivelten vaivoja. Kiertäjäkalvosimella tarkoitetaan lihasjännesysteemiä, joka ympäröi olkanivelnuppia ja liikuttaa sitä eri suuntiin. Jänteet liittyvät toisiinsa ohuehkolla nivelkapselikalvolla ja siitä nimitys kiertäjäkalvosin. Repeämä kiertäjäkalvosimeen voi tulla tapaturmaisesti tai vähitellen hiertyen pinnetilan heikentämänä. Useimmiten repeämä tulee ns. supraspinatus- jänteeseen. Supraspinatus- jänne nostaa olkavartta sivulta ja etuviistosta ylös.

Juha Ranne
Ortopedi, LT, olkapääkirurgi

MEHILÄINEN NEO

Joukahaisenkatu 6
20520 Turku, Finland
tel:+358 1041 44888

rannejuha@gmail.com

Yhteydeottolomake

Oireet

Kiertäjäkalvosimen repeämän klassiset oireet ovat olkanivelen kivuliaat liikerajoitukset sekä yösärky. Erityisesti olkavarren nosto hartiatason yläpuolelle voi olla hankalaa. Jos kiertäjäkalvosimessa on suuri repeämä, voi olkavarren nostaminen sivulta ylös olla mahdotonta. Kiertäjäkalvosimen jänteet ovat litteitä ja leveitä. Useimmiten on kyse jänteen osittaisesta repeämästä, minkä vuoksi liikuttelu kuitenkin jotenkuten onnistuu. Jänteet koostuvat kahdesta kerroksesta: sisäkerroksesta ja ulkokerroksesta. Myös osittaiset jommankumman kerroksen repeämät aiheuttavat kipua ja vaivaa. Nämäkin repeämät voivat vaatia hoitoa.
 

Hoito

Pienet osittaiset jännerepeämät voivat parantua konservatiivisella hoidolla. Suuret repeämät usein vaativat leikkaushoidon. Revennyt jänne kiinnitetään takaisin olkanivelnupin pintaan lanka-ankkureilla. Lanka-ankkurit ovat titaanisia tai sulavia ruuveja, joihin on kiinnitetty vahvat langat. Lankojen avulla revennyt jänne ommellaan takaisin kiinni luun pintaan. Lapaluun lipan hionta eli akromioplastia suoritetaan myös usein jotta luun reuna ei hankaisi ommeltua aluetta. Tähystyksellisen kiertäjäkalvosimen leikkauksen leikkausaika on n. 45- 60 minuuttia.

Tietyissä tilanteissa käytetään harkintaa, voidaanko tai kannattaako leikkaushoitoa suorittaa. Jos on kyse jo pitkään revenneenä olleesta jänteestä, voi se olla niin huonokuntoinen ja hauras ettei sitä pysty enää kiinnittämään paikoilleen. Tuolloin voidaan turvautua fysioterapiaan ja tarvittavaan kipulääkitykseen. Joskus voidaan kokeilla ”puhdistusleikkausta” jossa olkanivel väljennetään lapaluun lippaa hiomalla ja poistamalla arpikudosta. Useimmiten tämä auttaa kipuoireisiin. Liikettä olkaniveleen se ei luonnollisestikaan enää palauta.
 

Leikkauksen jälkeinen jatkohoito

Kantosidosta pidetään 4 viikkoa. Kantositeen saa poistaa pesujen ajaksi ja muutenkin kyynärniveltä kuuluu ajoittain ojennella ja verrytellä. Kevyet liikkeet vyötärön tasolla ovat sallittuja. Fysioterapia aloitetaan 4 viikon kohdalla. Paluu työhön tapahtuu 2-3 kk työstä riippuen. Paluu urheiluun kestää noin 4-6 kuukautta lajista riippuen. Tulee muistaa että rasituksen lisäämisen tulee olla nousujohteista.

Juha Ranne
Ortopedi, LT, olkapääkirurgi