Ahdas olkanivel oireyhtymä

 (Impingement syndrooma )

Olkanivelen pinnetilat ovat tavallisimpia olkakivun  aiheuttajia. Kyse on niveltä yläpuolelta suojaavan lapaluun lipan (acromion) kaarevasta muodosta ja sen aiheuttamasta hankauksesta olkavartta nostavaan supraspinaus- jänteeseen. Perusongelma on siis anatominen. Puhutaan ahtaasta olkanivelestä tai impingement- syndroomasta.

Useimmiten oireet alkavat noin 40 vuoden iän jälkeen. Tavallinen kysymys on, miksi oireet alkavat niin myöhään vaikka olkapään luinen anatomia on säilynyt samanlaisena koko elämän ajan. Kyse ei olekaan niinkään luista vaan niiden alla olevasta supraspinatus- jänteestä joka vuosien mittaan saattaa kärsiä ylirasituksesta ja pikku vammoista, mitkä johtavat jännemateriaalin paksuuntumiseen. Kyse on vähitellen muodostuvasta suhteellisesta ahtaudesta, joka johtaa ahdas olkanivel oireyhtymän muodostumiseen. Siihen voi aluksi liittyä akromionin alaisen limapussin tulehdus (bursiitti). Kun tilanne pitkittyy ja ahtaus on huomattava alkaa myös supraspinatus- jänne hankautua ja tulehtua. Ajan mittaan tilanne kroonistuu ja jänteeseen kehittyy haitallisia muutoksia, ns. tendinoosia ja
jänne paksuuntuu.
 

Juha Ranne
Ortopedi, LT, olkapääkirurgi

MEHILÄINEN NEO

Joukahaisenkatu 6
20520 Turku, Finland

tel:+358104144888

 

Yhteydeottolomake

Oireet

Tyypillisesti oireet alkavat vähitellen ilman edeltävää tapaturmaa. Toisinaan oireiden lähtökohta voi olla tapaturma tai ylirasitus. Tyypillisiä oireita ovat olkavarren ja kivut kierto- ja sivunostoliikkeissä. Kivut voivat häiritä yöunta varsinkin, jos nukkuu olkanivelen päällä.

Hoito

Olkapään ahtauden perushoito on konservatiivinen: lepo, fysioterapia ja joskus kortisoni- pistokset. Suuri osa ahtausoireista on ryhtiongelmista johtuvaa. Fysioterapiassa olennainen asia on hartian ulko- ja sisäkiertolihasten tasapainon tutkiminen ja palauttaminen. Jopa urheilijoilla voi olla hankalia olkapään alueen lihasten epätasapainotilanteita. Kiertäjälihasten aktivoinnin uskotaan myös vetävän nivelnuppia alaspäin. Jos vaiva konservatiivisesta hoidosta huolimatta pitkittyy hoito voi olla operatiivinen, missä acromionin alapintaa tasoitellaan ja väljennetään tähystysleikkauksessa lisätilan saamiseksi.

Leikkauksen jälkeinen jatkohoito

Kantosidosta käytetään kivun hoitona 1-2 päivää. Välttämättä sitä ei tarvita ollenkaan. Olkaniveltä saa liikuttaa heti kivun sallimissa rajoissa. Vaaraa siitä, että nivelen liikuttelemalla jotenkin rikkoisi ei ole. Leikanneen ortopedin kontrolli on 2-4 viikon kuluttua leikkauksesta, jolloin tarkistetaan, että paraneminen on lähtenyt normaalisti käyntiin. Kun primaari paraneminen on tapahtunut, on tärkeää, että tavallaan palataan takaisin leikkausta edeltävään konservatiiviseen hoitoon: varmistetaan että lihastasapaino pysyy hyvänä ja lihaskuntoutusta jatketaan.

Juha Ranne
Ortopedi, LT, olkapääkirurgi