Usein kysyttyä olkapääleikkausten jälkeen
 

Kuinka pian saa ajaa autolla?

Autolla ajamisen olen sallinut kun kantosidos on jätetty pois ja olkanivelessä on riittävä liike ja hallinta. Ennen sitä EI SAA ajaa. Olkaniveleen tehdyt korjaukset ja kiinnitykset vaativat aikansa parantua levossa ja sen vuoksi kantosidettä pidetään. Toinen tärkeä näkökohta liittyy liikenneturvallisuuteen: auton hallinnan pitää olla normaalilla tasolla.

Koska saa mennä saunaan ja uimaan?

Saunaan ja uimaan saa mennä kun ompeleet on poistettu. Syynä on bakteeritulehdusriski. Iholla ja hiessä on suuri määrä bakteereja ja valuvan hien mukana bakteereja voi ommelten aukoista joutua ihon alle. Lisäksi allas- ja uimavesi voi olla epäpuhdasta.

Koska voi aloittaa urheilun?

Riippuu tietysti lajista. Shakin peluun voi aloittaa heti. Yleensä urheilukirurgiassa on voimassa 3 kuukauden sääntö. Samaa sääntöä käytän olkanivelkirurgiassa. Useimpien leikkausten jälkeen tarvitaan 3 kuukauden toipumisaika ennekuin voi aloittaa oman lajin harjoittelun. Jotta olisi kilpailu- tai pelikunnossa menee aikaa tietysti enemmän. Useimpien olkanivelleikkausten jälkeen olen kehottanut välttämään riippumisia, kuulantyöntöä, keihäänheittoa ym. puoleen vuoteen saakka. Korjattujen kudosten tulee saada riittävästi aikaa parantumiseen ja vahvistumiseen.

Kuinka pitkä sairasloma tarvitaan?

Sairasloman pituus riippuu työn kuvasta. Toimistotyöskentelyn voi alittaa usein jopa jo kuukauden kuluttua leikkauksesta. Yläraajojen voimankäyttöä vaativilla aloilla kuten maatalousyrittäjillä tai levysepillä sairasloma- aika on usein 3 kuukautta.

Miksi tähystysleikkaus?

Tähystysleikkaukset ja niissä käytettävät tekniikat ovat kehittyneet viime vuosina erittäin nopeasti. Tähystysleikkauksissa kudosvauriot voidaan nähdä hyvin tarkasti ja suurennettuna kuvaruudulla. Tähystysinstrumenteilla ja kameroilla päästää näkemään paljon sellaista, mitä avoimissa leikkauksissa jäisi toteamatta. Tähystyksellä suoritettavat leikkaukset ovat tarkkoja ja elegantteja eikä kirurgi joudu irrottelemaan lihaksia leikkausalueelle pääsyä varten. Näin ollen paraneminen on nopeampaa. Niin sanottuja lentokonelastoja ei tähystysleikkausten yhteydessä käytetä. Välillä poistettava kantosidos riittää.

Olkaleikkauksen paraneminen ja liikerajoitusajat

Käyttörajoitukset ja kantosidoksen käyttö liittyvät jänteen paranemisaikaan, joka meillä on geeneissä. Olkanivelen väljennysleikkauksessa, akromioplastiassa käyttörajoituksia ei oikeastaan ole lainkaan koska siinä ei ommella tai kiinnitetä jänteitä tai kudoksia. Kyse on ainoastaan väljentämisestä ja luureunan hiomisesta.

Kiertäjäkalvosimen jänteen ompelun jälkeen kestää 6 viikkoa ennen kuin jänteellä on jonkinlaista vetolujuutta. Siihen saakka ompeleet pitävät kudosreunat paikoillaan, jotta ne pääsevät paranemaan. Aivan sama periaate tapahtuu ommellulla ihohaavalla. Iho vain paranee huomattavasti nopeammin. Noin 4 viikon kuluttua ommeltu jänne on jo niin hyvin parantunut, että kantosidos voidaan ottaa pois ja alkaa varovaisesti liikutella olkavartta. 6 viikon jälkeen liike onkin sitten vapaa. Jos olkavartta alkaa käyttämään liian aikaisin voi se johtaa jänteen repeämiseen uudelleen. Kyse on useimmiten jännemateriaalin leikkautumisesta ommellenkkien läpi. Ns. lanka-ankkurit ja langat ovat erittäin vahvoja ja usein käy juuri niin, että kudos antaa periksi. Tämän vuoksi on tärkeää noudattaa annettuja ohjeita ja käyttörajoituksia.
 

Juha Ranne
Ortopedi, LT, olkapääkirurgi

MEHILÄINEN NEO

Joukahaisenkatu 6
20520 Turku, Finland

010 380 8080
0400 597 978
rannejuha@gmail.com

Yhteydeottolomake