• suomeksi
  • på svenska
  • in English

Ledförslitningar i axeln

Förslitning i AC-leden

Förslitning i akromioklavikularleden (AC-leden) är ett mycket vanligt problem. Det kan sägas att nästan alla vuxna har någon grad av förslitning i AC-leden. Problem i AC-leden kan även drabba unga patienter, t.ex. till följd av en idrottsskada. Förslitningen visar sig som svullnad och smärta i nyckelbensänden. Skjutrörelser och press i riktning framåt kan vara smärtsamt eller omöjligt.

 

 

 

Behandling

Konservativ behandling består av vila och vid behov kortisoninjektioner. Om konservativ behandling inte hjälper utan smärtan bara fortsätter kan operativ behandling komma i fråga. Vid operationsbehandling rengörs AC-leden och nyckelbensänden utjämnas. I hålrummet i leden bildas en yta av bindväv. Inom 2–3 månader har AC-leden i regel läkts så bra att normal idrott och användning är möjlig igen.

Fortsatt behandling efter operationen

Stödförband används som smärtbehandling 1–2 dagar. Det är inte säkert att det alls behövs. Patienten får röra på armen genast inom smärtgränsen. Det finns ingen risk att leden skulle skadas av rörelse. Kontroll hos ortopeden som har opererat leden görs 2–4 veckor efter operationen för att kontrollera att läkningen har kommit igång normalt.